Hati2 Sarung Telefon Kulit Babi

mcm2 la skrg ni..byk2 kulit..kulit babi gak diorang nak buat casing..takde ke org check

KUALA LUMPUR: Jika sebelum ini pengguna Islam di negara ini digemparkan dengan kasut dan cekak rambut kulit babi, namun keadaan semakin parah apabila pengguna telefon bimbit pula menjadi mangsa apabila sarung alat telekomunikasi itu turut dihasilkan menggunakan kulit babi.

Difahamkan sikap tidak berhati-hati pengguna selain kerakusan pembekal mengaut keuntungan menyebabkan ramai pengguna telefon bimbit menjadi mangsa apabila sarung telefon kulit babi itu dibeli tanpa menyangka ia haram disentuh.

Seorang mangsa, Nor Sarida Idres, 22, berkata, dia benar-benar tertipu dan terkejut apabila secara tidak sengaja terbeli sarung telefon bimbit yang dihasil menggunakan kulit babi itu.

“Saya hanya mendapat tahu ia kulit babi apabila ditegur eksekutif jualan berbangsa Cina ketika singgah di sebuah kedai menjual beg di Klang, semalam.

“Eksekutif jualan kedai beg itu memberitahu sarung telefon bimbit saya cantik dan dia ingin melihatnya sebentar,” katanya.

Namun dia terkejut apabila diberitahu eksekutif terbabit sarung itu diperbuat daripada kulit babi berdasarkan tanda titik tiga pada permukaannya.

27 comments:

Luth Textile said...

cilakatol org tuh zamz..
nih semua cha ya nun alip unya kerja la ni

zamz said...

emm..dunia dipenuhi keharaman..

dins said...

ni la dia..kalau org kita asyik jadi pembeli jer...kena ubah minda supaya org kita jadi pengeluar/penjual la pulak.

zamz said...

tulah..kita suka jadi pengguna senang hidup..tapi risiko nya cam nilah..

zariel said...

aku beli hp hari tu pun dapat beg kulit babi gak... CSL jenamanya. cilaka. nasib baik aku ternampak.

@LiYaNNuaR said...

sengal jerkkk.. wat naya kat org Islam ajo... tu kalo pasan.. kalu tak pasan??? hushhhh... tq 4 ur info bro... next time... kena lebih hati2...

Star said...

biar benar.. nasib baik gue x pki casing. harap2 ori punye casing xde la dr kulit binatang nih

dab said...

erk...adoii.....okeh2......aku berhati2..tapi mmg x minat pakai poonnn

dba said...

erk...adoii.....okeh2......aku berhati2..tapi mmg x minat pakai poonnn

shaxx said...

cis... x abis2 pasal babi2 nih....

ezo said...

nasib baik tak pernah teringin nak pakai sarung telefon mcm ni..

hp cikai je jadi masuk poket sudah..hehe

*secret said...

jaat nye dorg..
sengaje sebnarnye..
taktik2 tuuu..

zamz said...

secret..taktik apa tu ek

zamz said...

ezo..lepas ni nak guna sarung pun kena hati2 lah kan

zamz said...

shaxx selagi binatang ni ada..mmg takkan abis la citenya hheeh

zamz said...

zariel mmg betul2 ada ek..apa tak report je

zamz said...

aliyannuar kalau tak pasan..kira halal je lah hahahaa

zamz said...

star kekadang yg ori pun kita tak tau gak...

zamz said...

dab dgn dba org yg sama ek hehe

SiS-lin said...

skrg ni nk beli ape pun kena was2 kan,tp selalunye pengguna x tau yg mana haram yg mana halal,so itu yg masaalahnye..

ilazz said...

len kali beli jgn ler suka beli yg kulit nyer...:p

femes gak babs nihh ekk

zamz said...

betul tu sis lin..kekadang takde masa pun nak belek betul2..amik je..lepas tu baru terperasan..

zamz said...

ilazz..sarung telefon ni ok lagi..kalau kasut selalunya kan kulit..jarang plak beli kasut kain or plastik

ubey said...

mmm.. cube cek fatwa terbaru al qardhawi. lgpunak pnah tye ustaz ttg status kulit babi yg telah dicampur dgn bahan sintetik utk dikomersialkan. katanya boleh. ntah la. x sure. tye org yg pndai dlu

Anonymous said...

aku pon dah pakai chasing kulit babi dah nk sthn... nasib baik bini baru perasan... mula2 x sure sbb tiga titik tu selari tp bila dah surf u all punya komen and jenama CSL.. sama ngan tel yg aku guna skrg... pas ni nk buang sarung hp tu... tp hp nak samak cam ner ??? nk rendam ngan air tanah gak ker ??? confused............

Anonymous said...

tolong dapatkan cara utk samak hp aku nie yang dah setahun dalam sarung babi.. tak kan nak buang jer hp nie...

zamz said...

anon cuba tanya ustaz apa yg perlu dibuat..rasanya takde plak cara nk samak hp...kalau dah lepas nak buat camana kan..

sama gak dgn org yg termakan babi..takkan nak samak mulut dia plak kan..nak surenya tanyala org yg lebih tau

Post a Comment