Jalan2 Cari Ikan Kat Penang


best gak sekali sekala balik kg cari ikan fresh yg baru naik dari laut..

selalunya murah dari beli kat pasar..

kalau korang suka boleh la try cari kat Teluk Kumbar, Kg Masjid kot kalau tak silap


tapi dlm nak beli tu ada gak yg tak nak jual..pelik betul..layan pun tak..bukannya nak mintak free pun


nasib baik jumpa gak yg baru je naik dari laut dan nak jual..kalau tak kempunan kitorang hehe cuma sayangnya tak jumpa ikan besar2 cam ikan kerapu ke siakap ke..leh aku antar kedai masak 3 rasa takpun sweet n sour


kucing2 kat sini mmg gemuk betul..ikan2 tu mmg jadi makanan diorang la..org yg jual ikan tu pun tak kisah sgt kucing2 tu amik ikan..kalau kat rumah aku...sure dah kena babap dah kucing2 tuh

ni la udang lipan..aku tgk pun takut nak makan..mmg mcm lipan hehe tapi kakak tu cakap sedap isi pun byk..aku tgk je lah..

23 comments:

Myza said...

Mahal tak harga ikan kat sana? Last year masa gi Penang, pegi gak la kat area Teluk Bahang tu, dkt tmpat jual ikan2 tu, tapi tutup pulak! Frust gak! tak tau la kalau tmpt tu bukak belah pagi je! Kalau kat area sini, biasa gi kat Sepang, itupun kalau balik dr SIC! Ada gak kwn2 yg order dr K. Selangor!

Myza said...

Udang lipan tu penah la beli sekali tapi tak la sesedap udang yg biasa beli tu! Anak2 pun tak lalu nak makan sbb rupa dia tu!Kalau lobster, biasa cousin hubby bwk dr Sabah! Sebab kat sana murah!

KNizam said...

aku pernah tunggu ikan jugak. hehe setakat tunggu je la. malas la nak beli. hehe tapi mmg fresh2. aku tunggu kat jetty teluk bahang. kerapu kalerful siot.

lupekanje said...

iskk...acik baru draft nk kuar citer yg sama..gi tunggu ikan fresh...macam janji lak kita kan..
tpi memandangkan anak acik bawak larik memory kad camera acik..acik tk dpt nk dload gambar2...tu yg tk hapdet2 lagi blog acik tu..arini baru dia balik...
tak per..tempat lain..heheh..
udang lipan tu sodap...rebus sesajer pun sodap..acik pnah makan masa pegi Koler Perlih dulu...masa tu kolestrol dlm bdn tk tinggi lagik..skrg..kelip2 jer mata tgk seafood.

love is forever said...

oh sedap buat sup itu udang katak, campur ngan sayur....nyummy..

[yAN!e][pUTraJAya] said...

kalau turun penang...
nak kena cari ni
ikan fresh

(^_^)

♥Yanie Putrajaya♥
*********************************

Chekgu BaniHassim said...

udang lipan ni rasenye pelik sket kan???
org yg penggeli mmg tak makan udang ni...sebb rupe je dah pelik...

byk ke ko borong bawak balik???

Zamz said...

myza harga ok je rasanya..tetambah ikan fresh
beli satu plastik besar ikan, ketam, udang sume 34 ringgit..okla tu kot

tapi aritu mmg murah la

ikan kerapu sekor tak sampai singgit pun haha

selain teluk kumbar mmg byk tempat yg boleh beli..maybe kena tanya org la kot

kat teluk bahang ada, teluk kumbar, tg bungah, balik pulau pun ada

Zamz said...

knizam hang nak beli sapa nak masak pun :P

Zamz said...

achik lepas ni blehla buat posting plak hehe
serupa tapi tak sama

Zamz said...

cikgu fina..udang katak kee
bukan udang lipan ke

as said...

udang tu kalau kat kampung as panggil udang ketak...memang sedap...goreng pun sedap cuma isi dia cam kecut...isi sikit sangat bila goreng tapi sedapppp.....

Zamz said...

yanie nanti turun penang cari la best woo

Zamz said...

chekgubh..tak sure plak
tapi nampak pun dah tak sanggup nak mkn hehe

Zamz said...

yeke as..tak tau plak hehe
mcm2 nama ek

Nadine Zuharra said...

mase stay kt penang dulu tak pnah lak jln2 kat tmpat jual ikan camnih..mesti best kan..
*takut la tgk udang tu..kalau nak mkn kene mtk tolong org kupaskan la kot..hehe :p

Myza said...

Kira murah sangat la! Myza masa blk Kuantan tahun lepas beli kerapu tpi tak la besar2 sgt, 5 ekor RM5 je! Kat Kg Tg. Api!

erl said...

gambar 2 sampan tu cantik la.. :)

Zamz said...

nadine..mkn je kat kedai..siap tolong masak lagi hehe

Zamz said...

myza lebih kurang la tu..murah kan

Zamz said...

erl cantik ke hehe

razifembi said...

udang lipan tuh ..memang sedap ...

kalau dapat yg besar lengan n yang ada telur lagi sedap ....

tapi sekarang dah susah dapat n mahal ...

mungkin kat tempat lain ok lagi ...

zamz said...

yeke razif

aritu tak tanya plak harga sekor bape..sbb dah ingat taknak amik kan

Post a Comment