Penat Jadi Budak2 Zaman Sekarang



Hari ni aku cuti beb..bestnya cuti, reasonnya nak hantar anak aku ke tadika walaupun this year dah tahun kedua dia kat tadika yang sama.

Seperti biasa memang banyak duit nak dikeluarkan untuk tadika ni, aku rasa macam lagi mahal dari sekolah je. Tu pun nasib baik dah termasuk makan sekali, kalau kat sekolah rendah kena la bagi duit poket lagi kan.

Aku dengar pagi ni kat hotfm ada yang bagi duit sekolah sampai 3 ringgit, terpikir masa aku dulu dapat 50 sen je. Tapi kalau zaman skrg tak sure la apa yg boleh dimakan dgn 50 sen. Minum air je agaknya.

Berbalik masa hantar anak aku kat tadika tadi, ada satu kelas tu budak2nya kecik aje, rupanya baru 3 tahun budak2 tu. Masa aku 3 tahun dulu ntah apa aku tgh buat agaknya. Budak2 zaman skrg 3 tahun dah pegi sekolah tau.

Cuma terpikir gak aku tak stress ke budak2 tu lama2 sangat kat tadika.

Dari umur 3 tahun sampai 6 tahun, 4 tahun tuu belajar kat tadika je.

Lepas tu 6 tahun plak sekolah rendah, 5 tahun sekolah menengah.
Sekolah agama lagi sesi petang kan.

Penat betul jadi budak2 zaman skrg ni.

Nasib baik zaman aku dah berlalu…lama dahh huhuhu

Persoalannya skrg ni..terlalu akademik ke education system kat msia nih..sampai parents berlumba2 nak anak diorang pandai sebelum waktunya?

16 comments:

chuckiesd said...

Kecik2 dah pegi sekolah ek..pastu tu duit belanja rm3 pulak tu..aku dulu rm0.50 jer ..itu pun bley simpan lagi wat beli guli...heheheh

Zamz said...

emm nampaknya kita sezaman kot...bebudak skrg mana ada main guli dah hahaha

Marzuki said...

diorang main 3gp

@LiYaNNuaR said...

dulu2 6 posen aje blanja... la nih.. berhengget2 diberi... kalo tak pandai lg... taktau lah... yg nyata pandai berbelanja... huhuhu...

mjawab psoalan itewww kan... mementang le aku tgh takdo anak lg... aku rasa la kan... parents skrg dah mampu dan takmo masa anak2 tbiar cenggitu ajo... yo lah... nak ajor, bz koje... lg pun, bebudak jaman skrg cepat pick up... tu yg anto skolah sejak dari kecik lagi... semua parents nak anak yg genius kan... hahaha... mujur zaman aku pun dah lepeh... hua hua hua...

Myza said...

Memang betul. Anak Myza skang belanja sekolah RM3 sehari. Kalau ada aktiviti ko-kurikulum, tambah lagi RM2.Itu baru sekolah kebangsaan n sekolah agama. Belum lagi yang antar anak pegi KUMON, SMART READER,ENOPI, tuisyen dll!Kdg2 kesian tgk anak2, parents yang lebih sedangkan anak2 dah tak larat nak bawak semuanya! For me, I'll look at their performance+ achievement to consider for the EXTRA's tu!

Zamz said...

marzuki..3gp tu org besar pun main gak huhu

Zamz said...

tula aliya..sume parents nak anak pandai sbb sume rasa dgn cara tu je boleh idup senang..

tak kisah lah berapa byk duit abis pun..

tapi ada yg kena sacrifice la bila dah jadi camtu sbb parents kena keja lebih, and then kurang masa dgn anak2 la plak

love is forever said...

oits melentur buluh dari rebungnyer kan...heh!

*secret said...

mmg pon,tgok adik je aa,kenit2 g skewl buku bapaknye berat,mcm2,dgn kelas itu ini,klh bdk spm,mlm2 tgok dorg sgt exhausted.poor 'em.kehilangan zmn knk2 yg menyeronokkan,tmbh2 agi byk sgt ancaman kat dorg,culik n so-on..dorg mmg kesian aa..*ish,tbe2 indu aa kat adikkkkkk*

Jard The Great said...

pandai sblm waktunyer??

aku rase kat KL nih..bebudak zaman skang... matang sblm waktunya... dh berani buat benda2 yg tak senonoh.. tanpa segan silu.. huhuhu..

SiS-lin said...

itu la kan..apa yg jd kesilapan di situ...hntr ank kesekolah awal pun cepat sngt terdedah dgn sosial kwn2,,,tp klu x hntr lak ank kita lak yg lmbt dlm pelajaran,so nk bt cmne..kita ikut prosedur dlm kementerian aje le kan....didik awal minda terbuka....

zamz said...

myza mmg kesian tgk bebudak skrg..mcm takde masa je..kita tgk pun letih

zamz said...

fina...betulla melentur buluh dari rebung..hehe
tapi dah jadi buluh pun bidas balik gak hihih

zamz said...

emm secret..cubala tanya adik2 diorang enjoy tak skrg nih..

zamz said...

jard..kalau matang takdela diorang buat benda2 tak betul kan..

tu bukan matang tu miang hehe

zamz said...

sis lin..doa jela bolehnya..
tawakkal sekali..kita berusaha je

Post a Comment