Jom Bela Ikan

ni la hobi baru aku..jaga ikan2 nih...walaupun internet takde utk beberapa hari takde la terasa sgt sbb asik tgk ikan je

so utk percubaan..kitorang beli ikan emas kot 4 ekor..aku pun main amik je aritu..kenal pun tak haha

pastu kero-kero 2 ekor...sebenarnya kura2...anak aku yg panggil kero2 hehe

pastu sekor ikan bandaraya..ni selalunya mmg ikan wajib la kot dlm akuarium..

mula2 sume letak sekali je..tapi lepas 1 malam..aku tgk kura2 tu asikla dok gigit ikan2 tu...berlari2an diorang..

so kitorang decide asingkan la kura2 tu dlm aquarium lain...

tapi byk gak keja bela ikan nih..esp bab nak bersihkan aquarium..kejap je dah berkeladak..berbau plak tu...mmg camtu ke ek?

selalu tgk org lain bela nampak senang je...kira costly gak la bela ikan nih..dgn elektrik 24 jam utk oxygen lagi..

tapi kira okla for first time kan...aku ingat nanti2 nak tambah lagi ikan dlm tu..biar meriah sikit

13 comments:

@LiYaNNuaR said...

uiks.. ikan tu tgh mengawan ke?? hahaha... dulu2 che'aben aku pgemar bela ikan... spesis flowerhorn, puyu, ikan pipih... lama dah... tah caner akuarium bocor.. 2 kali beb... mungkin sbb flowerhorn tu suka tanduk2... habis rumah aku banjir.. tak lama kendian... ajal ikan tu tiba... pastu... dah x bela ikan dah... sedih wooo... penat bela dari kecik...

la ni.. try bela kamben lak.. hohoho ;p

KNizam said...

actually ada chemical solution nak jernihkan air ngan hilangkan bau tuh. hehe aku pakai 2 botol apa nama ntah dulu. hehe :)

ko kena beli pump mahal sikit la kalau tak nak selalu tukar air

dulu aku pakai pump murah seminggu sekali kena tukar air. haha

aku rasa kalau beli pump mahal sket sure boleh bertahan 3 bulan kot air tuh. heeh

dah mcm blog post plak kat sini kan

Luth Textile said...

bang zam..
kura2 tak baek bela dalam rumah..

mak pak aku tak bagi aku bela.. hahaha..

comel2 akuarium tuh

Nadine Zuharra said...

hmm,ntahlah..ade org kate kura2 bleh bwk penyakit..tak pasti betui ke dak..emm,ikan emas camni mmg payah nak jage..dulu saye bela asyik KO je..last2 bela ikan gopi..~ heheh.. :D

lupekanje said...

beli guppy je ...cepat berkembang biak...(cepat gak mati..)tapi tk kisahla..sbb ikannya murah, yet, cantik juga roner roni.
Memula mang asik mati je..bepuluh2 dah tekorban. Skrg ni maintain..dlm patploh ekor...Alhamdulillah..dah dpt sesuaikan diri gaknya.
acik da ada 3 aquarium kecit...satu untuk ikan jenis lasak adik badik puyu...guna air paip je pun dia tk cerewet..
satu untuk ikan2 guppy yg betina/bunting, satu untuk guppy jantan dan neon tetra...dan balang kecit, untuk anak yg baru lahir...hehe.
mmg kener rajin la klu nk bela ikan..beli filter yg bleh lambatkan air keruh tu...acik tk beli pun...
tak pe la tukar2 air..aquarium kecit je..
bela guppy, tak yah guna airpump pun tk pe...goldfish mang leceh sikit bela..susah nak pnjang umur klu tatau cara bela..da la beli mahal lak tuh..
kure2??? biasanya org bela letak air sikit je kan...acik tk penah bela...tpi ada tgk kawan bela.

zamz said...

aliyannuar...mengawan ke ? tak sure plak..kebetulan je kot

kuat betul flowerhorn tu sampai pecah aquarium ek..

zamz said...

pump mahal tu dalam berapa ek..
macam malas je aku nak tukar air tiap2 minggu2 hehe

makanan dia pun asik lekat kat filter tu

aku rasa nak beli gak la yg bleh jernihkan air tu..stress plak tgk ikan dlm air keruh

zamz said...

yeke luth..tak tau plak takleh bela kura2..

zamz said...

nadine..setakat ni nampak cam ok..hopefully oklah..sebelum ni mmg try bela ikan guppy dah mati dah pun hehe

zamz said...

achik..byk tu 40 ekor..takleh campur2 ke ikan tu..

kura2 tu letak air byk pun boleh tapi kena ada ruang udara la ..

boleh letak kayu je so that dia leh lepak kat atas kayu tu

Kodoy|Net|Blog said...

h tau tak mak beli dimana?

dins said...

wahh..hobi belakan la pulak..aku pun sebenarnya pun minat bela2 ikan nie...tapi cuma time nak cucikan akuarium tu yg pada satu tahap tu jadi letih sikit.

zamz said...

dins..kalau ikut cakap knizam..beli filter yg mahal boleh tahan sampai 3 bulan takyah cuci hehe

Post a Comment