Fakta Bukan Auta: Menconteng Bantu Tingkatkan Memori



ANDA mungkin nampak seperti tidak memberi perhatian ketika menconteng atau mencoret sesuatu tetapi kajian sains kini membuktikan sebaliknya.

Para penyelidik di United Kingdom (UK) mendapati mereka yang menconteng di atas kertas semasa mendengar mesej yang direkodkan mampu mengingat semula mesej tersebut sebanyak 29 peratus lebih baik daripada mereka yang tidak berbuat demikian.

emm patutla aku tak score dulu..rupanya sbb aku tak menconteng masa cikgu mengajar haha

8 comments:

Suryani said...

eh...mane dapat sumber ni eh??
selalu je conteng2...tapi tak pernah dapat 4flat...hehe

myfr3ak said...

hahaha, tau xpe..

bukak je buku, abes segala 'minatang' kat tepi-tepi text tu..

tapi, my personal opinion, conteng2 time orang membebel kat depan dapat kurangkan stress.. hehe

AHMADSUFI6177 said...

menconteng sambil dengar apa yg lec cakap xpe la... kalo conteng smbil merapu2 n berangan... mmg xdapat... haha...

Nadine Zuharra said...

saye dulu cukup suka menconteng..kdg2 sampai siap satu potret/kartun tp masalahnye tak power lak ingatan..skit2 lupa..skit2 lupa.. :D

hehe,mungkin yang dimaksudkan..menconteng sambil fokus pada benda yang disampaikan kot..br leh cpt tangkap..

Eiba said...

Tul yer cam tu??? EEhhh..mulai hari ini eiba akan menconteng sebanyak yg mungkin...Dan akan galakan anak2 eiba conteng gakss...termasuk dinding..pintu..etc laaa...hehehheheheheehehhe

Chekgu BaniHassim said...

haha...
kalau conteng bende yang menyimpang dari topik ok ke??
lukis gambar lecturer atau speaker tu ke...
pelik...mcm betol je kajian tu...

anap_ilmi said...

kalau menconteng arang ke muka ibu bapa pun termasuk dlm topic neh ke?

sharksuke said...

huhuhu
aku sokong nie.
tp menconteng biar kne tempat.
jgn ngah uk uk nk mnconteng gak.

Post a Comment