Detroit Electric, Proton Buat Kereta Elektrik


patutla share proton naik je this week kan..tak pasan plak ada news nih

ni aku dapat info dari forum cari pasal keta elektrik yg diorang nak buat

Diorang guna motor 75 kW (lebih kurang 100 bhp) dan tork dier memang best, sekitar 350 ~ 380 N-m. Bateri dier didatangkan 2 jenis, jenis 25 kWh dgn bateri 40 kWh. Kalau bateri 25 kWh cuma seswai untuk kat bandar jer sebab dier cuma tahan 180 km sblm kena cas balik. Kalau bateri 40 kWh lak lagi best, jarak dier sebelum kena cas balik tu memang ngam2 cukup utk gi dari KL ke JB ikut highway PLUS. Dengan transmisi 4-speed manual, speed maksimum dier lebih kurang 180 km/h.

hopefully one day keta ni dpt digunakan kat msia lah since yg diorang tgh buat ni utk pasaran luar

6 comments:

twenty-six said...

Benda yang bagus ini tapi harapnya taklah setengah jalan sambil menghabiskan duit PROTON.
Kalau ada permintaan kelak, mesti ada punya pasaran dia.

meo188 said...

boleh guna charger handset ke? huhuhuhuhu...

Chekgu BaniHassim said...

cube jangan tak cube...
jangan jual mahal sgt dah la yea...

Zamz said...

twenty six...harapnya bila dah sign agreement ni..success lah hendak nya..

Zamz said...

meo188..kurang periksa plak..tunggula detailsnya nanti kan

Zamz said...

chekgu bh..rasanya maybe mahal dari keta biasa tapi kalau lagi murah dari guna petrol okla kan..

Post a Comment