Tazkirah Pagi Jumaat: Dosa gugur apabila suami, isteri bersalam

Dosa gugur apabila suami, isteri bersalam


RASULULLAH saw bersabda, yang bermaksud: "Seorang isteri yang bermuka muram di hadapan suaminya, maka ia dalam kemurkaan Allah hingga ia dapat membuat suasana yang riang gembira kepada suaminya dan memohon kerelaannya."


Begitulah besarnya harga senyuman seorang isteri kepada suaminya kerana senyuman akan mencetuskan suasana kegembiraan yang sebenarnya dikehendaki suami ketika pulang dalam keletihan.


Muka yang masam bukan saja akan menimbulkan kemarahan suami, malahan menyebabkan Allah turut murka dan kemurkaan Allah itu berkekalan hingga isteri berjaya mengembalikan suasana gembira serta memohon keampunan daripada suami.


Sesungguhnya keredaan Allah terletak pada keredaan suami. Justeru, apabila suami pulang segeralah bukakan pintu, persilakan masuk dengan penuh hormat dan ciumlah tangan suami sebagai tanda hormat serta meminta maaf, walaupun isteri merasakan tidak berbuat sebarang kesalahan pada hari itu.


Sebuah hadis ada menyebut bahawa apabila seorang suami bersalaman dengan isterinya, maka gugurlah segala dosa dari celah-celah jari mereka berdua.


Andai mempunyai anak-anak, ajarlah mereka itu untuk selalu bersalaman dengan ayahnya kerana kelaziman akan memupuk rasa kasih dan hormat anak-anak kepada orang tua.


Kebahagiaan rumahtangga terletak pada akhlak dan budi pekerti isteri. Biarpun seorang isteri itu tidak cantik tapi jika cukup sempurna layanannya terhadap suami dan berakhlak pula, tentu ia akan menjadi penghibur dalam rumahtangga.

Oleh itu wahai isteri, hendaklah berlumba-lumba untuk menjadi seorang isteri yang solehah, yang bertakwa, berakhlak mulia dan taat kepada suami.


Rasulullah bersabda, yang bermaksud: "Sungguh-sungguh memintakan ampun untuk seorang isteri yang berbakti kepada suaminya, iaitu burung-burung di udara, ikan-ikan di air dan malaikat di langit selama dia sentiasa dalam kerelaan suaminya."


Jika seorang isteri mengharap cintanya berbalas, maka banyakkan mencari keredaan Allah melalui keredaan suami.
6 comments:

Yanmie said...

salam zam..

yan suka baca dan dh bnyk kali jugak baca hampir boleh hafal...hehehe..

insyallah moga yan jadi isteri yan baik dan sempurna buat suami yan...

elynn said...

Benar keredaan yang hadir dari ALLAH melalui kerelaan suami, sesungguhnya tiada bandingan pahala si isteri di akhirat kelak.

IxoR@ said...

Tazkirah yg baik....

Semoga mendapat keredaanNya....

kucingorengemok said...

jiwang sgt ke saya, kalau saya tak sampai hati nak lenyek semut² kat dapur sbb takut dia tgh doakan keluarga saya? heheh. tiup² je suruh dia lari tempat lain :)

RobinHood said...

bersalam tu Mengugurkan Dosa.....
janggankan suami isteri...
sesama manusia pun.......

salam salam la selalu.....

Idalara said...

salam zamz..
bagus tazkirah ni buat hsb n wf..tp bg kak ida just baca je..semuanya tiada lagi..

p/stp manalah tahu kalau ada jodoh lagi akan kak ida praktikkan..hehehe

Post a Comment