Minyak Bawah AS$100 Setong


nampaknya harga minyak dunia turun lagi, agak2 berapala gomen nak turunkan harga petrol kat malaysia pulak..jgn lepas ni byk alasan lagi dah la huhuhu

VIENNA 10 Sept. - Harga minyak mentah dunia jatuh di bawah paras AS$100 (RM346) setong buat pertama kali dalam tempoh lima bulan di London apabila Pertubuhan Negara-Negara Pengeksport Petroleum (OPEC) sebulat suara memutuskan untuk menurunkan pengeluaran minyak kepada 520,000 tong sehari.

Presiden OPEC yang juga Menteri Tenaga Algeria, Chakib Khelil ketika mengumumkan perkara itu berkata, pengurangan pengeluaran minyak itu yang berkuat kuasa serta-merta, bertujuan untuk mengurangkan risiko yang berpunca daripada komoditi itu.

Ketika pengumuman dibuat lewat malam tadi, di London, minyak mentah Brent North Sea bagi penghantaran Oktober diniagakan pada paras AS$99.04 (RM342.67).

full article kat sini utusan

12 comments:

zariel said...

minyak mungkin turun...tp harga barang tak mungkin pembekal nak turunkan balik...huhuhu...terlajak perahu boleh diundur....

iEn said...

turun laaaa plss turun laaa.. lebih2 lagi nak balek kampong musim raye nih hehe

Myza Pesona said...

Berapa sen pulak kalau nak turun pun? Takkan RM0.15 kot!Turun la lebih sikit, kan bagus!Selaras dengan penurunan harga minyak sedunia!

@k@kPOKPEK said...
This comment has been removed by the author.
@k@kPOKPEK said...

naik senang, turun payah.. hmm???

love is forever said...

bila lah zamz nak jadi PM nih...leh rr turunkan rege minyak tuh...heh!

zamz said...

betul tu zariel..harga barang mmg tak turun walaupun minyak turun balik..patutnya sume turun balik gak

zamz said...

ien..mmg turun kot cuma tak tau berapa je

zamz said...

tula myza..kalau turun 50 sen ke best sikit.. sakit woo bayar duit minyak nih

zamz said...

app adat harga barang camtula..naik takde masalah..nak turun mmg susah

zamz said...

love is forever...tunggguuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu

Superb GURU BaniHassim said...

tunggu dan lihat je...
turun la lagi gomen..pls...
dah nk raye nih...

Post a Comment