Bila Melayu Dah Tak Cakap Melayu

kat msia pun dah start mcm ni kan..tapi still cakap melayu la kat rumah
imagine one day sume org berlumba nak cakap english...possible bahasa melayu pupus mcm tu je...huhuhu

25% of Malay Families in Singapore Do Not Speak Malay

Kuala Terengganu: Almost 25% of Malay families in Spore are found to be more at ease speaking english than their own mother tongue at home.

Singapore Malay Teachers Union president who disclosed the matter said it was a worrying phenomenon with most Malay parents encouraging their children to speak english at home.

3 comments:

Aku-Ida said...

i agree.. tu lah pasal.. dikejar2 bahasa org.. alih2 bahasa sendiri hilang dek zaman.. smpaikan bahasa inggeris tu sendiri telah dimelayukan..

zariel said...

malaysia pn tak lama la tu. nk kejar bahasa inggeris tapi bahasa melayu masih berterabur lagi

zamz said...

rasanya bagus jugak belajar bahasa lain bukan setakat english lah..

cumanya bila kita rasa lebih hebat bercakap bahasa asing tu yg sampai kat rumah dgn family sendiri pun taknak bercakap bahasa sendiri

Post a Comment