Penang Pulak Nak Replace Proton With Foreign Cars



just wondering.. teruk sangat ke keta proton perdana V6 sampai sume nak beli foreign car..? ke sumenya alasan belaka...

nampak atas jalan ramai je rakyat marhaen guna keta proton nih...kalau betul maintenance keta proton mahal sure ramai yg guna foreign car kan...kan..kan..

GEORGE TOWN: Barisan Nasional leaders have hit out at Penang for wanting to replace its official Proton V6 fleet with foreign cars.

State Opposition Leader Datuk Azhar Ibrahim and Gerakan vice-president Huan Cheng Guan said the move went against Pakatan Rakyat's competency, accountability and transparency (CAT) philosophy.

"Lim is a 'copy-CAT' of the Perak government. They just want to drive new cars and are using poor service and high maintenance cost as excuses.

"What is the point of travelling economy class and saying that you want to save the rakyat's money when you are planning to go out and get brand new foreign cars?

"There are so many Proton workshops around — don't tell me all of them are expensive and offer poor services," Azhar said, adding that there would not be "tens of thousands" of Proton cars on the road if the national car was so bad.

Slamming Pakatan for "another unpatriotic act," Huan said replacing the fleet was a waste of money.

"New cars also need to be maintained — there is no escape.

"By buying new cars, the state would incur much higher expenses because they have to pay the purchase price plus the usual maintenance charges," he said, adding that there were many competent Proton workshops that provided good service.

On Monday, Chief Minister Lim Guan Eng said Penang would follow Perak's lead and change its official cars to cheaper foreign cars when the current Proton Perdana V6s needed to be replaced.


10 comments:

Luth Textile said...

sial depa tu
asyik2 nak perleceh barangan malaysia..

Mak Su said...

ya lah... depa lah yang pandai, aku gaks yg tak ada harapan nak pakai keta oberseas ni :(

shaxx said...

aku pun nakt tukar wira aku nih... tp belum dapat sponsor lagi... hahahah nak amik keta jepun gak.... bukan nak perleceh proton tp cuba la pandu uji and bandingkan... heheh

zamz said...

hehe luth sabor hehe

zamz said...

mak su..byk je keta oberseas kalau nak...murah je esp second hand..takut tak tahan maintenance je kot

zamz said...

shaxx..kalau nak dibandingkan..byk lagi keta yg hebat drpd proton even lagi hebat dari keta jepun pun...

cuma persoalannya kenapa kerajaan negeri perlu tukar dari proton perdana kpd keta baru..tetambah plak foreign car...dlm keadaan ekonomi tgh gawat nih..diorang bersenang lenang nak tukar keta baru guna duit rakyat?

takkan maintenance keta proton lagi mahal dari beli keta baru?

kalau betul..sume org kena tukar keta baru la..sbb kos nya lagi murah dari maintain keta lama..

plainMelayu said...

oh bab maintainence ada kemungkinan benar dakwaan pihak-pihak tertentu yang proton lebih mahal. Kalau untuk long run maintain proton sama macam kereta buatan luar jadi baik kita bertukar kepada yang lebih baik bukan?

Aku akui Toyota Camry 2.4V is one hell of a car, kereta yang benar-benar bagus sebab ayah aku ada sebuah kereta ini. Bayangkan tangki penuh aku boleh pergi dari KL dan terus ke S.Alam, Subang, Sunway dan balik ke KL lepas tu ke Rawang dengan hanya menggunakan suku kapasiti minyak (meter tunjuk macamtu). Jimat minyak memang jimat habis. Mungkin dalam RM15 hingga RM20 sahaja atau mungkin kurang bagi perjalanan diatas.

Bukan nak memperlekeh barangan buatan Malaysia cuma jelas kereta seperti Toyota terbukti lebih berkuali dan mempunyai teknologi tinggi dan kita masih mempunyai banyak ruang untuk improvement.

zamz said...

plainmelayu maybe betulla in terms of quality...

but still i dont think replacing proton with toyota is one way of saving people's money...

as if toyota dont need any maintenance cost?

and the timing is not right..ppl strugling due to rentrenchment, vss and the gomen are buying new cars?

itu pun kalau diorang sincere la kan...

Anonymous said...

jawapannya senang jer... ikut logik... sapa nak beli kete baru tapi teknologi lebih 10 taun lepas?

cabutttzzzz.... nain sick oooo oooo

zamz said...

sapa suruh beli keta baru ...???

Post a Comment