Tunku Mukhriz Is Proclaimed New Yang Dipertuan Besar Of NS

ingatkan tunku naquiyuddin yg naik since selalu jadi pengganti in the event yang dipertuan besar n9 takde kan..tapi maybe korang boleh baca kat sinila probable reasons ..ntahlah

KUALA PILAH, Dec 29 (Bernama) -- Tunku Mukhriz Ibni Almarhum Tuanku Munawir has been proclaimed the 11th Yang Dipertuan Besar of Negeri Sembilan.

The proclamation was made by Undang Luak Sungai Ujong Datuk Klana Petra Datuk Mubarak Dohak.

The ceremony, which was telecast live via Radio Television Malaysia (RTM), was held at the Throne Room, Istana Besar Seri Menanti, near here today.

The proclamation of the new Yang Dipertuan Besar of Negeri Sembilan was made following the demise of Tuanku Ja'afar ibni Almarhum Tuanku Abdul Rahman.

The appointment of the Yang Dipertuan Besar was made according to the 'Adat Perpatih' of Negeri Sembilan.

-- BERNAMA

5 comments:

lupekanje said...

mesti ado sebab, segi kelayakan dan ngikut adat...klu dah undang yg ompek milih..ikut yo lah..mesti ada garis panduan memilih pengganti yg diorg pakai...anak2 raja tu mesti dh paham naper diorg tk tepilih..

Daddy Cool said...

Takdo pulak yang nak borobut nak amik hak eksklusif penyiaran ni...Maso Mawi ngan Siti, borobut tivi tigo dongan Astro!

zamz said...

yela lupekanje..diorang sure tau punya ..kita2 ni boleh teka2 je hehehe

zamz said...

daddy cool..biasala..yg mcm ni rtm yg sapu bersih selalunya...tapi tv3 ada gak live..astro pun ada kot kat 501..

Anonymous said...

congratz pada mukhriz!!!
Daulat Tuanku!!! semoga ada pembaharuan dalam pemerintahan negeri sembilan
Say no to Royalty Scandals!!!
Clean back the name of kerabat negeri sembilan!!!

Post a Comment