Blogging and Law


Topic 1: Blogging & Intellectual Property Law in Malaysia (By Mr. Foong Cheong Leong, KL Lawyer & Blogger)

Do you know that you’re held responsible for what you blog and get sued or sometimes facing the threat of being sentenced to spend years in jail?

It is however, understandable that not every blogger is well versed with the law, and therefore don’t know their rights and liabilities. I’m quite sure some of us might have pondered over the following questions;

- Is it against the law when I link to other blogs?
- What should I do if someone claims that I have infringed his or her copyrights?
- Do I have rights to ask someone to remove the link to my blog?
- Can I use pictures found in other websites or google images?
- If I found out others have defamed me in their blogs, what should I do?

rasa cam bagus gak benda ni kan...sbb aku sendiri pun tak leh jawab soalan kat atas ni..

benda ni aku dapat dari website nuffnang ..sesapa yg berminat bolehla nak join kot..free je

13 comments:

AHMADSUFI6177 said...

aiyo... soklan cepu emas nie? camna ek? hhm...

Bapak said...

bagusnya coference ni. niat hati nak join jugak, tapi cam payah jer, apakan daya Bapak jauh di utara ni. nak mintak off, cam x lepas jer...

Eiba said...

Ada law gaks ker??? Cam susah jerk??? Jangan memacam..u join laaa...kang blh sebarkan info2 ni pada kita semua yaaa...share lah yaa..hik..hik...hik..

NIMI♥ Co. said...

eee giler r!!

Zamz said...

nimi apa yg gile hehe

Zamz said...

eiba pegila nanti cite kat kitorang ek hehe

Zamz said...

hari sabtu tu bapak nak kena mintak off gak ke hehe

Zamz said...

ahmadsufi kalau rasa takleh jawab tu pegi lah hehe

Nadine Zuharra said...

mm,menarik,mungkin kalau ade mase boleh pergi..

Zamz said...

tulah nadine mmg menarik something related dgn bloggers kan all this while main belasah je

KNizam said...

aku rasa cam nak pergi !
kalau ada makan2 lagi best boleh makan2 malaya. haha

Zamz said...

pegila..nanti bleh bentang kan kat blog plak

Bapak said...

Zamz.. Bapak ni jangan kata Sabtu, Ahad pun kekadang kena keja...kerahan tenaga..heheheh

Post a Comment