Pak Samad: Guna Bahasa Inggeris Dalam Kempen Pilihanraya


terbaca artikel ni kat harakah...

sebenarnya aku pun tak berapa paham sgt kenapa benda2 camni pun nak dibesar2kan sgt sampai sasterawan negara pun nak join berkempen di pentas politik plak tu..

siap cakap bahasa melayu dibuanglah..english diagungkan lah..padahal berapa subject je yg diajar dlm english..

siap suruh bn berkempen guna english tu hihihi...

tapi kalau tgk kan bebudak arini punya result...dlm english pun ramai gak yg score

aku rasa sepatutnya diorang ni buat kajian secara terperinci

dan kemudian bentangkan statistik...jgn main cakap je

6 comments:

jiji najiy said...

saya bekas pelajar IPTA dlm jurusan matematik

utk memdapat buku rujukan di peringkat U dalam bahasa MELAYU amat sukar n limited
dulu waktu di sekolah, saya diajar fully in MALAY then ble masuk U mula ternganga
so budak nowadays sudah diperkenalkan dgn bahasa INGGERIS, alhamdulillah...
melainkan kalau sudah melambak buku-buku SAINS&MATEMATIK yang telah diterjemah ke bahasa MELAYU

Chekgu BaniHassim said...

kite kena pandai pilih berita...
jgn percaya bulat2 tu je...
kite ade akal utk berfikir...

farah haris said...

kate budak2 luar bandar xboleh blaja math n sc
dlm bi, abeh nurmadihah tu da dpt 20A? mcmne pulak? bukan anak org senang pun, miskin je..huhu

su said...

dlm soal ni susah nk kata gak...

bagus dlm BI tp biarlah dipkt men shj...yg prgt ren ade baeknye blajar konsep dulu...

stp pndpt seseorg individu tu lain2 kan....

syareena said...

hanya org yg mengadap bdk je tau hal sbnar.... hiks
kelakarla... org x tau ape pun cibuk bg pendpt wakakaka
bdk mlyu yg lulus tu x semestinye jwb dlm BI...
cian bdk slow .... klu keturunn kt aemua ok alhamdulillah ma.... bkn nye bdk lemah tu msk U nnt, cukupla die ade basic math kira ok la...

farah haris said...

ckupla ade basic..
mksudnya..yg lemah akan terus lemah

Post a Comment