Jom Tengok Gerhana Matahari Pagi Esok

ni gerhana yg dapat dilihat di China..gambar dari berita harian

KUALA LUMPUR: Gerhana matahari separa akan dapat dilihat di Malaysia secara minimum pagi esok.

Gerhana matahari separa itu, yang amat sukar dicerap dengan mata kasar, akan berlaku pada 8.23 pagi dan berakhir pada 9.48 pagi.

"Bagaimanapun hanya lebih kurang 17.8 peratus sahaja kawasan permukaan Matahari akan ditutupi oleh bulan semasa Gerhana Separa itu berlaku," kata Ketua Unit Penyelidikan Sains Angkasa (UPSA) ANGKASA, Mhd Fairos Asillam, dalam satu kenyataan hari ini.

Kawasan Utara Semenanjung Malaysia merupakan kawasan yang terbaik untuk mencerap gerhana matahari separa itu, katanya. - Bernama

kecik2 dulu cam penah tgk tapi dah tak ingat sgt laa...ingat masa tu tgk dalam air je sbb org cakap takleh tgk direct takut rosak mata

38 comments:

Idalara said...

ooh...esuk pagi ada gerhana ke..tp tk bahaya ke kalu tguk direct?mata ida yg dah sedia rabun ni tmbh rabun pulak nnti..ada cara2 nak tguk kan?

Zamz said...

emm takde plak org tgk direct..dulu kecik2 mak ajar tgk dalam besen air jee tu je yg ingat pun hehe

MOCHAMMAD FATHONNY LESSY said...

waahh wanna see it :-)

aRien de GreaT said...

alalal..zamz agak2 dri putrajaya ni dapat tgok tk??tringin nyer nk tgok..huhuhuu..

Zamz said...

mohammad fathonny maybe can see from your place

Zamz said...

arien..boleh kot cuma tak sure la clear ke tak

aRien de GreaT said...

esok jgn lupa igtkan..ehhehe..buat entri..suh smua tgok.. :)

Zamz said...

arien kan dah buat malam ni hehe esok pagi bangun je tgk langit

aRien de GreaT said...

klu cmtu..nk kena bkk bumbung umh ni..kang lupa pgi esok..huhuhu :P

Bapak said...

last sekali Bapak berkesempatan melihat fenomena gerhana matahari ni rasanya kalu x silap 1995 atau 1996. masa sekolah lagi, punyerlah Bapak teruja sampai siap buat catatan pengalaman pasal peristiwa tue. (skrg nie ntah mana ntah dicampak..hehe)

memang xleh tengok direct sbb leh rosakkan mata, boleh sampai buta.

Zamz said...

arien tido luar rumah je haha

Zamz said...

bapak leh sampai buta ke..nasib baik tak penah tgk..tgk tv je lah hehe

Cybernetics Mind said...

emmm...
rasanya sok kalo ada...
tak berapa clear...
dan tk berapa cantik laa..
pasal sekrg ni kan...
bnyk tmpat yg b'jerebu...
kat Manjung ni lagi laaa...
jerebu kira teruk gak...
sok pagi masa gerhana..
mesti gelap mcm nk malam... :)

aRien de GreaT said...

alamakk..err..ok2..jom tido luar umh rmai2..ajak blogger suma..hehe :)

Zamz said...

cybernetic mind kl ni pun sama..gelap cam nak hujan

Zamz said...

arien boleh gak tu..bagi alamat rumah hehe

aRien de GreaT said...

err...heeheh..

Zamz said...

hahahahaha

zureen @ mama said...

Kalau di Shah Alam ni , mesti susah sikit nak lihat..(especially zaman mendung2..)

Zamz said...

betul tu zureen..skrg ni musim jerebu kan

xiiinam said...

ckLah pakai cermin mata selepas tgk gerhana matahari masa darjah 5 dulu...cikgu suruh tengok melalui negatif filem, tak nak dengar....

Zamz said...

oo skrg ni dah takde negatif filem kan hehe..

sampai kena pakai spek lepas tu ek

Myza Pesona said...

Wah, kalau sempat boleh tengok! Kalau dapat ambik gambar lagi best!

Abg Din said...

beberapa bulan yg lepas pun ada gerhana matahari rasanya, ingat tak zamz....?

ermm...klu ada rezeki dpt arr tgk esok....

Zamz said...

myza boleh buat live blogging tuh hehe

Zamz said...

rasanya macam ada aritu abg din..tapi tak tgk gak

IxoR@ said...

Standby esok pagi....kot-kot leh tengok....

;D

Zamz said...

standby je ixora dok kalau hujan tgk tv jelah hehe

enyheartsdiamond said...

alaaa...nk tgok!!!tolong kejot i pagi;)

sok klass lambat!!!

hehe~

KhairiL's said...

huhu
rugi kalu x check esk

~ieDa~ said...

Gerhana Matahari..Subhanallah..Besarnya
kuasa Allah..

zamdotcom said...

sekarang kat kl sangat mendung dh masih hujan renyai-renyai...rasanya tak dapat melihat gerhana matahari..huhu


p/s: dpt tgk awek lalu lalang ^^

Zamz said...

enyheartsdiamond bangun tak pagi tadi hehe

Zamz said...

mendung la khairil pagi tadi

Zamz said...

ieda subhanallah

Zamz said...

betul tu zamdotcom..sempat tgk awek ek

mazuki selangor2u said...

uih...xtau plak aku pasal mnde nie...hahaha terlepas tengok

ke 24 hb???

::AnEp:: said...

terlepas aku nk tgk..hehehe..
aku skrg kt selatan..
klu kt utara aku konpem g tgk..

Post a Comment