Health-care Costs to Rise 6-7%


kalau korang baca analysis kat US by Hewitt nih..the same thing goes to Malaysia. Every year medical inflation mmg confirm naik

tu pun dalam keadaan biasa actuarist expect medical cost may increase by 6-8% kat msia. kalau kat specialist hospital tu lagi dasat la rasanya..

patutnya medical cost ni dikawal sikitlah supaya pesakit takde la rasa beban sgt..dah la sakit nak bayar pun lagi sakit...agak2 kalau ambik insurance cukup tak nak cover overall expenses..

After a steady decline in health-care cost trends for the past eight years, U.S. companies have seen average rate increases around 6 percent to 7 percent, according an analysis by Hewitt Associates, a global human resources consulting company.


In 2008, average health care costs increased 6.0 percent, up from 5.3 percent in 2007. A 6.4 percent average increase in costs is projected in 2009.

The average health cost per person for major companies will increase from $8,331 in 2008 to $8,863 in 2009, according to the study by the Lincolnshire, Ill.-based company. The amount employees will be asked to contribute toward this cost will be $1,946, which is about 22 percent of the overall health care premium and up from $1,806 in 2008.

Average employee out-of-pocket costs, such as copayments, coinsurance and deductibles, are also expected to jump from $1,707 in 2008 to $1,880 in 2009, Hewitt (NYSE: HEW) reported. Employees’ total health care costs—including employee contribution and out-of-pocket costs—are projected to be $3,826 in 2009, up 8.9 percent from $3,513 in 2008.

7 comments:

shaxx said...

kalo camtu nak sakit pun x jadi sakit nih...

@k@kPOKPEK said...

mc naik rege x??

zamz said...

shaxx boleh ke x jadi hehe..takpun postphone sampai duit cukup hehe


app pun nak beli mc ke hehe

Myza Pesona said...

Nak murah pergi hospital kerajaan la! Nak layanan bagus, pergilah swasta!Sekarang harga semuanya naik!

zamz said...

myza spital kerajaan mmg murah cuma tak tahan layanan diorang ..kalau tgk kat kl cam ok lagi..kalau penang tu
nk masuk 1st ke 2nd class ke kena kenal org kalau tak dudukla kat third class..punyala sempit sbb penuh..sampai kekadang pesakit pompuan pun kena share dgn wad lelaki...
tu yg serik tuu

swasta plak mahal sampai tak munasabah harganya..

last2 gi jumpa bomoh hehe

@k@kPOKPEK said...

zamz - jumpa bomoh tu satu saranan yang wajar, takut bomoh pun naik rege jugak..

btw, pakat2 lah amik insurance medicaldari sekarang. Manalah tahu, malang tak berbau...

p/s dolu masa kerje, x hengat ini semua,sebab bila masuk sepital prebet (yg bayarannya mencengkik darah tu, sampai kat A&E pun timbang berat badan nak masuk rekod kena charge 15 hengget, RIDICULOUS!!) Bursa tanggung, now dah sdn bhd, beli medical card sorang satu..bayar jerlah tiap bulan..

zamz said...

emm app takde choice kena beli jugakla medical card kan..

Post a Comment